Între 23 și 25 august 2019 a avut loc, la Sighișoara, în cetate, cea de-a șaptesprezecea ediție a Festivalului Intercultural ProEtnica. Organizat de Asociația „Centrul Educațional Interetnic pentru Tineret” (ibz), Festivalul Intercultural Pro Etnica are scopul de a oferi minorităților un spațiu pentru exprimarea, păstrarea și dezvoltarea identităților etnoculturale ale minorităților naționale, promovarea dialogului intercultural și promovarea României ca stat model în privința protejării minorităților naționale.
Întins pe durata a cinci zile, de miercuri până duminică, festivalul a cuprins momente de muzică și dans tradiționale ale ansamblurilor minorităților naționale ale României, un salon literar în care scriitori ai minorităților naționale și-au prezentat volumele, dezbateri, lecturi, prezentări, expoziții ale meșteșugurilor tradiționale precum și prelegeri, mese rotunde, teatru sau dezbateri.
Minoritățile naționale prezente la festival au fost Asociația Italienilor din România RO. AS. IT., Asociația Liga Albanezilor din România, Asociația Macedonenilor din România, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic, Forumul Democrat al Germanilor din România, Uniunea Armenilor din România, Uniunea Bulgară din Banat – România, Uniunea Croaților din România, Uniunea Culturală a Rutenilor din România, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Uniunea Democrată Maghiară din România, Uniunea Democrată Turcă din România, Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România, Uniunea Elenă din România, Uniunea Polonezilor din România, Uniunea Sârbilor din România, Uniunea Ucrainenilor din România, Asociația Partida Romilor Pro Europa.
Minoritatea italiană la Festivalul ProEtnica
Minoritatea italienilor din România a fost prezentă, și anul acesta, la festivalul ProEtnica, fiind reprezentată de Ansamblul de dansuri tradiționale „Di Nuovo Insieme”, continuator al activității formației „Il Levante”.
Ansamblul a reprezentat cu succes comunitatea italienilor din România, în cei peste 20 de ani de existență, la numeroase festivaluri naționale și manifestări internaționale, obținând numeroase premii și distincții, precum și ovațiile publicului. Repertoriul Ansamblului „Di Nuovo Insieme” include dansuri din toate regiunile Italiei. În ultima perioadă, ansamblul și-a îndreptat atenția spre continuarea și promovarea tradițiilor italiene în rândul tinerilor, înființând o formație de dansuri pentru copii.
Despre minoritatea italiană din România
Minoritatea italiană este reprezentată de Asociația Italienilor din România – RO. AS. IT., organizație etnică de drept privat cu statut de utilitate publică și reprezentare parlamentară. Înființată în 1993, Asociația Italienilor din România reunește etnici italieni, români cu origini italiene, dar și simpatizanți ai limbii sau culturii italiene. Asociația desfășoară proiecte specifice conservării și perpetuării culturii italiene în România, fiind în strânsă colaborare cu Ambasada Italiei, cu Institutul Italian de Cultură, cu Institutul de Comerț Exterior sau Confindustria.
Printre marile realizări ale RO. AS. IT. se numără reintroducerea materiei de studiu „Limba italiană” ca subiect de studiu obligatoriu în clasele de limbă maternă și apoi, ca probă obligatorie la Bacalaureat. Acest lucru a dus la înființarea de catedre de limbă italiană în marile centre universitare din țară, precum și înființarea de clase de gimnaziu și liceu în limba italiană. Un exemplu notabil este Liceul „Dante Alighieri” din București, unde limba italiană este predată începând cu clasa I.
În prezent, mai bine de zece mii de persoane se numără în cadrul minorității italienilor, din aceasta făcând parte atât comunitățile istorice, urmași ai imigranților italieni veniți în România în perioada secolului al XIX-lea, cât și italieni care au imigrat în ultimele două decenii. Prezența comunității de business italiene în România este foarte importantă, nu mai puțin de 20.000 de firme active, cu capital italian, desfășurându-și activitatea pe teritoriul țării noastre.