România are o comunitate importantă de italieni. Comunitatea italiană a contribuit la dezvoltarea economică a României, pe de o parte în anii ’90 când a adus primele fabrici de confecții și pe de altă parte, investind în agricultură. Relația politică dintre România și Italia în perioada post-comunistă a fost una prietenoasă. Mulți români au plecat în Italia pentru a-și găsi un loc de muncă și un trai mai bun. Din Italia spre România au venit investitori care au găsit un teren prielnic pentru a-și dezvolta afacerile. Biserica catolică este, de asemenea, un liant puternic între români și italieni.
De ce aleg investitorii italieni România
Climatul economic al României este unul prietenos. Legislația este în acord cu cea europeană, ceea ce înseamnă că există foarte puțin diferențe de implementare a unui plan de afaceri în România, față de Italia. Există un avantaj notabil pe care România îl are față de alte țări membre UE, din vestul Europei: forța de muncă calificată care poate fi plătită cu puțin.
Sistemul de învățământ din România își pregătește elevii pentru situații cât mai variate. Într-adevăr, odată cu închiderea școlilor profesionale zona de servicii și cea de construcții a avut de suferit. Însă, cultura română se bazează pe faptul că fiecare poate să facă reparații singur. Prin urmare, chiar dacă școala îi pregătește pe viitorii muncitori doar teoretic pentru a îndeplini anumite task-uri, aceștia învață din ce în ce mai mult acasă să facă anumite lucruri. Mai mult decât atât, spiritul comunitar este foarte dezvoltat, ceea ce înseamnă că odată angajat un om tânăr, va fi ajutat de colegii cu mai multă experiență să ducă la bun sfârșit ceea ce i se cere.
În plus, zonele cu o rată a șomajului mare sunt foarte primitoare pentru investitorii care pot crea locuri de muncă. Asta înseamnă că la nivel de implementare al afacerii sunt ajutați, de ce mai multe ori, de autoritățile locale. Investitorii italieni stabiliți în România au creat asociații care să ajute alți etnici să își dezvolte o afacere în spațiul carpato-danubiano-pontic.
Bariera limbii, foarte ușor de depășit
În ciuda faptului că limba română și cea italiană sunt limbi diferite, acestea sunt foarte asemănătoare. Prin urmare, italienilor le este foarte ușor să învețe limba română și viceversa. Rar există o barieră a limbii. În plus, majoritatea românilor vorbesc și engleză sau franceză, deci posibilitatea de înțelegere a unei limbi străine este foarte mare.
Nici cultura românească nu este foarte diferită de cea italiană. Sângele latin își face simțită prezența la orice întâlnire între români. Stilul de viață, tipul de comunicare folosit și nu în ultimul rând, comportamentul celor două culturi este foarte asemănător. Astfel, un investitor italian venit în România, se simte ca la el în țară.
Proiectele culturale sunt importante
Comunitatea oamenilor de afaceri italieni din România nu au avut numai un rol în dezvoltarea economică a României, cu și în cea culturală. Aceștia au finanțat diferite festivaluri, expoziții și concerte care au ca scop promovarea culturii și artei italiene. Oamenii de afaceri italieni din România au creat Asociația Italienilor din România pentru a ajuta viitorii investitori să se adapteze mai ușor la viața din această țară. RO AS IT are sprijinul Guvernului României prin intermediul Departamentului pentru Relații Interetnice.
Comunitatea oamenilor de afaceri din România este una deosebit de importantă și este tratată ca atare. Legislația nu este diferită de cea europeană, ceea ce înseamnă că oricine din spațiul comunitar poate investi cu încredere în România. Iar cultura românească este asemănătoare cu cea italiană, ceea ce înseamnă că orice italian se adaptează foarte ușor în România. Despre toate aceste lucruri poți citi pe site-ul nostru.