Anul 2019 marchează o premieră deosebită privind relațiile diplomatice din România şi Italia şi anume deschiderea primului Consulat Onorific al statului italian în municipiul Cluj-Napoca, consulat ce deservește trei județe din Transilvania: Cluj, Mureș şi Bistrița-Năsăud.
Consulatul Onorific din municipiul Cluj-Napoca
Italienii rezidenți din zona Transilvaniei vor putea, prin intermediul acestui consulat, să se adreseze direct autorităților italiene pentru orice problemă legată de acte sau călătorie în Italia. De asemenea, prin deschiderea acestui consulat s-a dorit dezvoltarea unor relații de afaceri prospere între cele două țări.
Pasul următor va fi redeschiderea în municipiul din inima Transilvaniei a unui centru cultural pentru sprijinirea identității culturale a minorității italiene din Transilvania, pentru susținerea manifestărilor culturale româno-italiene, dar şi pentru promovarea limbii şi culturii italiene în rândul populației majoritare române.
Școală cu predare în limba italiană în municipiul Cluj-Napoca
Massimo Novali, consul onorific al Italiei la Cluj-Napoca a anunțat deschiderea unei școli cu predare a limbii italiene în municipiul transilvănean. Necesitatea înființării acestei școli a fost cerută de prezența tot mai importantă a cetățenilor italieni în zonă, aproximativ 1000 de persoane, datorită dezvoltării economice şi antreprenoriale evidente e municipiului Cluj-Napoca. Un alt motiv foarte important este reîntoarcerea în țară a multor familii de români care au lucrat în Italia şi care au decis să revină, împreună cu copiii lor școlari, în Cluj-Napoca.
Acest proiect frumos al colaborării româno-italiene are deja autorizația de funcționare din partea autorităților competente române și, cel mai probabil, se va deschide începând cu anul școlar 2020-2021.
De ce se întâmplă toate aceste lucruri frumoase în Cluj-Napoca?
În primul rând pentru că este un oraș multicultural în plină dezvoltare și unde minoritățile se simt foarte bine, iar strategia de dezvoltarea a orașului le implică activ în orice proiect. De exemplu, minoritatea italiană este a doua comunitate din oraș, după cea franceză, iar numărul lor este în continuă creștere.
În al doilea rând, oamenii de afaceri italieni sunt foarte activi pe piața românească, ocupând chiar locul întâi la investiții, cu un record absolut în anul 2017. Pe acest fond prielnic de colaborare italiano-română nu e de mirare că în județul Cluj, în localitatea Jucu, firma De’Longhi și-a deschis un punct important de lucru cu peste 2.400 de angajați în acest moment, iar aceste investiții vor continua. Grupul italian De’Longhi este o afacere de familie cu tradiție și care și-a extins capacitatea de producție a fabricii de la Jucu cu o nouă hală de producție de espressoare de cafea, de cea mai bună calitate. Investiția grupului italienesc este una masivă de peste 60 de milioane de euro în cei 5 ani de când au intrat pe piața de afaceri din România. Investiția este consistentă, în principal în echipamente pentru fabrici, construcția unui nou sediu și în producția de espressoare de cafea şi electrocasnice mici, iar rezultatele financiare sunt pe măsură.
Colaborarea italiano-română din domeniul afacerilor din județul Cluj este un model de bună practică și pentru alte județe din Transilvania, unde există minorități italiene istorice și unde aceste relații por fi dezvoltate cu succes în beneficiul ambelor părți implicate.